Hem > Bostadsrättstillägg
Hemförsäkring är en grundläggande skyddsnivå för de flesta hushåll, men för dem som bor i en bostadsrätt kan det vara viktigt att förstå vikten av att ha försäkring med bostadsrättstillägg. Ta reda på mer om vad det är, varför det kan behövas och hur man bäst går tillväga för att teckna ett.
Bostadsrättstillägg är en särskild del av hemförsäkringen som riktar sig specifikt till de som bor i en bostadsrätt. Medan en vanlig hemförsäkring täcker lösöre och vissa skador som kan uppstå i bostaden, så täcker bostadsrättstillägget det som rör bostadsrättens fasta egendom, exempelvis golv, väggar, och tak. Ibland ingår detta skydd (som hos exempelvis WaterCircles) – bostadsrättstillägg behöver däremot tecknas separat hos många försäkringsbolag. Jämför och se vad som ingår i olika hemförsäkringar.
Tillägget är till för att täcka skador på den fasta egendomen inom bostadsrätten, såsom:
Många föreningar kräver att du tecknar hemförsäkring med bostadsrättstillägg för att försäkra hela din bostad – både lösöre och fast egendom. Det finns inga krav på att man måste ha det, men det är starkt rekommenderat om man bor i en bostadsrätt. Här är fyra skäl till varför:
Vissa föreningar erbjuder ett kollektivt bostadsrättstillägg för alla medlemmar. Detta innebär att föreningen tecknar en gemensam försäkring som täcker alla bostadsrätter inom föreningen. Med ett kollektivt tillägg kan boende ofta spara pengar och slipper teckna individuella försäkringar.
Om din bostadsrättsförening inte erbjuder ett kollektivt bostadsrättstillägg, eller om det kollektiva tillägget inte täcker allt du önskar, kan det vara klokt att teckna ett eget tillägg. Dock är det viktigt att undvika dubbel försäkring.
Medan det kan låta som att dubbel försäkring innebär ett extra skydd , finns det flera skäl till varför det är viktigt att undvika:
Ett bostadsrättstillägg kostar vanligtvis cirka 20–100 kronor per månad, enligt Compricer.se. Kostnaden varierar beroende på försäkringsbolag, bostadsrättens storlek, läge och ytterligare faktorer. Det bästa sättet att få en uppfattning om pris är att kontakta olika försäkringsbolag och be om en offert.